Εδώ βρίσκετε: Μετάβαση / Θέσεις πλοίων

Οι επίκαιρες θέσεις των πλοίων γύρω από την Σαμοθράκη

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι κάποιοι επισκέπτες του νησιού περίμεναν με αγωνία το πλοίο τους.
Η σημείωση ότι δεν φέρω καμμία ευθύνη για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων αποκτά άλλο βάρος όταν το βιώνεις ο ίδιος. Ιδίως το δρομολόγιο της Καβάλας είχε κατά καιρούς καθυστερήσεις. Όταν κάποιος ενδιαφερόμενος ρωτούσε κατ' επανάληψη στο πρακτορείο η απάντηση ήταν λάθος ή δεν υπήρχε απάντηση αφού κανείς δεν γνώριζε πότε θά ρθει το πλοίο ή που βρισκόταν. Και όταν λέω κανείς εννοώ και τα πρακτορεία και το λιμενικό. Μετά από ώρες όταν θέτεις τις ίδιες ερωτήσεις μπορούσε κάποιος ορισμένες φορές να ήταν και αγενής. Σίγουρα είναι εκνευριστικό να περιμένεις δρομολόγιο με καθυστέρηση αλλά χειρότερο είναι να μην γνωρίζεις πότε θα γίνει.

Ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο και από το 2008 προβλέπεται το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησης για μεγαλύτερα πλοία. Θέλετε να μάθετε που βρίσκεται σε συγκεκριμένη στιγμή το πλοίο προς Αλεξανδρούπολη ή Σαμοθράκη;
Σας δίνω αυτή την δυνατότητα μέσω δύο χαρτών. Οι δύο χάρτες αποτυπώνουν την πραγματική θέση των πλοίων. Μπορείτε δηλ. να ενημερωθείτε από τα πρακτορεία για τα πλοία αφού διαθέτουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Πρακτικό θα ήταν μία οθόνη στην βιτρίνα των γραφείων αυτών σε συνδυασμό με την κατασκευή ιστοσελίδας από μέρους μου που δείχνει το χάρτη σε πλήρες μέγεθος.

Αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει στο λιμεναρχείο που δεν διεθέτει σύνδεση.

Δυστυχώς το παραπάνω σύστημα AIS λειτουργεί στα μεσαία κύματα UKW. Αυτό σημαίνει ότι η εμβέλεια που εκπέμπει το ΣΑΟΣ ΙΙ περιορίζεται στα 35 χλμ. και εμφανίζεται στον χάρτη σ' αυτή την απόσταση από το νησί.Μπορείτε εύκολα να το διακρίνετε στον χάρτη της εταιρίας Jakota. Πηγαίνοντας με το ποντίκι πάνω στο σύμβολο του πλοίου εμφανίζονται και άλλες πληροφορίες ενώ ο χρόνος δεν θα πρέπει να έχει απόκλιση περισσότερο από δύο λεπτά. Λύση θα ήταν με σιγουριά άλλος δέκτης στην Αλεξανδρούπολη πράγμα που δεν εξαρτάται όμως από μένα. Θα προπαθήσω ως επόμενο βήμα την αντικατάσταση της παρούσας κεραίας μήκους 1,15μ. με κεραία 2,7μ. που έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.

Γιατί δύο χάρτες; Σε ελέγχους διαπίστωσα ότι τα δεδομένα στον χάρτη της MarineTraffic.com ορισμένες φορές υστερούν ή παρουσιάζουν κάποια κενά. Βρήκα ότι ο δέκτης σε πρακτορείο της Καμαριώτισσας λειτουργεί τις αντίστοιχες ώρες λειτουργίας του γραφείου. Αυτός ήταν ο λόγος τοποθέτησης από πλευράς μου κεραίας στην Σαμοθράκη η οποία τροφοδοτεί με στοιχεία απευθείας το διαδίκτυο εφόσον δεν υπάρχουν αλλά τεχνικά προβλήματα.

Για την κάλυψη της καθυστέρησης στην Marinetraffic έψαξα σε άλλους κατασκευαστές.Τα δεδομένα μου λαμβάνονται και επεξεργάζονται από την γερμανική εταιρία Jakota ώστε τα στοιχεία της θέσης των πλοίων να αντιστοιχούν στον πραγματικό χρόνο. Με ειδικό πρόγραμμα της παραπάνω εταιρίας δημιουργήθηκε ένας χάρτης που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας. Μπορεί να υπολογισθεί π.χ. και η ακριβής απόσταση του πλοίου από την Καμαριώτισσα.

Χάρτης 1 ειδικά για Σαμοθράκη από Jakota

Χαρτής 1 ειδικά για Σαμοθράκη της Jakota (Fullscreen)

Χαρτής 2 της Marinetraffic.com

Για την αξιοποίηση των δεδομένων της εδώ κεραίας από την Marinetraffic.com αποστέλει η Jakota τα στοιχεία στην διεύθυνση Marinetraffic.com. Αντιστρόφως η ενημέρωση δεν γίνεται από την Marinetraffic έτσι ώστε ο χάρτης της να έχει περισσότερους διαθέσιμους σταθμούς AIS ανά την Ελλάδα.
Εάν ενδιαφέρεστε για την ναυσιπλοϊα όλης της χώρας ο χάρτης της Marinetraffic παρόλες τις καθυστερήσεις είναι καλύτερος. Για την ναυσιπλοϊα γύρω από την Σαμοθράκη σας συνιστώ βέβαια τον χάρτη της Jakota.


πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

τελευταία Μεταβολή: