Χλωρίδα της Σαμοθράκης
από τους Burkhard Biel και Kit Tan

Flora von Samothraki


Αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας
228 σελίδες στα αγγλικά ή στα ελληνικά,
με 200 έγχρωμες φωτογραφίες των αγγειοφύτων,
10 από τα βρύα και φύκια, 24 της χλωρίδας λειχήνες,
26 της πανίδας, πολλά από τα τοπία και ιστορικά αξιοθέατα.

 


Flora of Samothraki

BURKHARD BIEL AND KIT TAN

blumet

goulandris

THE GOULANDRIS NATURAL HISTORY MUSEUM
KIFISSIA – GREECE


Η Σαμοθράκη είναι ένα μικρό αλλά ξεχωριστό από φυτογεωγραφική άποψη νησί του Βορείου Αιγαίου. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται η χλωρίδα και η βλάστηση του νησιού, με βάση την εκτεταμένη εργασία πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τους συγγραφείς και τους συναδέλφους τους και την ανάλυση των σχετικών βιβλιογραφικών πηγών. Δίνεται ένας συντετμημένος και σχολιασμένος κατάλογος των αγγειοφύτων της Σαμοθράκης, με σχόλια ως προς τις οικολογικές προτιμήσεις, την υψομετρική κατανομή και τη συχνότητα εμφάνισης των σπανιότερων taxa. Καταγράφεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ή βιβλιογραφική αναφορά για κάθε αγγειόφυτο, κάτι που ισχύει και για τους καταλόγους των βρυοφύτων και των λειχηνών. Παρουσιάζονται χάρτες εξάπλωσης για 30 από τα συνεθέστερα είδη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε 18 taxa τα οποία έχουν δημοσιευτεί ως τοπικά ενδημικά που περιορίζονται στο νησί. Στον κατάλογο απαριθμούνται συνολικά 1441 αυτόχθονα και εγκλιματισμένα taxa αγγειοφύτων που ανήκουν σε 559 γένη και 123 οικογένειες.

karte

Στα εισαγωγικά κεφάλαια δίνεται έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στη γεωμορφολογία, το κλίμα και τις χρήσεις γης, ενώ εξετάζονται επίσης οι κύριοι τύποι βλάστησης όπως και η χλωριδική ιστορία του νησιού και οι φυτογεωγραφικές συγγένειες. Επισημαίνονται τα ενδημικά φυτά του νησιού και της περιφέρειας και τα πρόσφατα εισαχθέντα και τα αλλόχθονα φυτά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη χλωρίδα της κεντρικής οροσειράς Σάος (υψηλότερη κορυφή Φεγγάρι 1624 m) που περιλαμβάνει αλπικά και υποαλπικά στοιχεία όπως και αρκετά χαρακτηριστικά και σπάνια είδη.


Δύο από τα 18 ενδημικά φυτά της Σαμοθράκης

schnee

Galanthus samothracicus

glocken

Symphyandra samothracica

 

 


Αξιοσημείωτη είναι και η χλωρίδα αρκετών μόνιμων υδάτινων πηγών και ρεμάτων που κατέρχονται την οροσειρά και τροφοδοτούν ορισμένους παράκτιους υγροτόπους στο βόρειο μέρος του νησιού. Ακόμη παρέχεται ένας υπομνηματισμένος χάρτης που συνοψίζει τη φυσική και ημιφυσική βλάστηση (φυτοκοινωνίες) σε συνδυασμό με τους τύπους καλλιεργειών που τις αντικαθιστούν. Τέλος επισημαίνονται ορισμένες χλωριδικές περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τις τωρινές και πιθανές μελλοντικές απειλές και συζητούνται τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διαφύλαξη και την προστασία αυτών των περιοχών.

fonias

 

 


 

heiligtum

Το νησί της Σαμοθράκης εξακολουθεί να φιλοξενεί μια ασυνήθιστα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και βλάστησης σε μια σχετικά μικρή έκταση. Όμως ο ανεκτίμητος αυτός βοτανικός θησαυρός βρίσκεται σε κίνδυνο – θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη του για τις επόμενες γενεές.

---

Η ελληνική έκδοση έχει μεταφραστεί από τον Διονύση Μέρμυγκα


Για να παραγγείλετε αυτό το βιβλίο

Μπορείτε να παραγγείλετε αυτό το βιβλίο απευθείας από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Το κόστος ανά αντίτυπο του βιβλίου είναι 50, - €. Τα έξοδα αποστολής ανέρχονται σε 5.90 € και 16.50 € προς το εξωτερικό. Στείλτε την παραγγελία σας με e-mail προς τον κ. Παπάζογλου Βασίλη vpapaz@gnhm.gr ή κα Κούσουλα Βάσω vkous@gnhm.gr

Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση:
--------------------------------------------------------------------------------------------

Παραγγελία

Τίτλος του βιβλίου: Flora of Samothraki
Αριθμός βιβλίων: Γλώσσα: Ελληνικά ή Αγγλικά (διαγράψτε τη γλώσσα που δεν θέλετε)
Τίτλος: Κύριος / α (διαγράψτε τη γλώσσα που δεν θέλετε)
Ονομα:
Επίθετο:
Οδός:
Σπίτι αριθμός:
Τ.Κ.:
Πόλη:
χώρα:

Απλά αντιγράψτε το προηγούμενο κείμενο και συμπληρώσετε.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Παρακαλούμε να μεταφέρετε το συνολικό ποσό στο:

Δικαιούχου: Museum Goulandris
IBAN: GR4301401210121002002007755
BIC:CRBAGRAA
Τράπεζα: Alpha Bank
χρήση: Flora of Samothraki

Στείλτε ένα αντίγραφο του τραπεζικού εμβάσματος ως απόδειξη πληρωμής μέσω email ή φαξ. Ο αριθμός φαξ είναι: 00302108017147

Παρακαλώ σημειώστε: Η κα Κούσουλα είναι σε διακοπές από τις 15 Ιουλίου. Το μουσείο είναι κλειστό από 1 Αυγ - 31 Αυγ!

Το άρθρο της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στις 15/07/2014

Μερικές σκέψεις από τον Burkhard Biel για τη χλωρίδα της Σαμοθράκης


Εδώ βρίσκετε: Χλωρίδα / Βιβλίο Χλωρίδα

πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

τελευταία Μεταβολή: